1. Mit kell tudnunk rólad? Mutasd be magad!

Sziasztok!

Szlovákiában, Késmárkon születtem és most Pozsonyban élek férjemmel és kétéves kislányommal.

Botanikus vagyok, a Comenius Egyetemen tanítok és kutatok. Szakterületem a fák öregedése.

Férjemmel közös hobbynk van: történelmi vívás. Szeretjük a természetet, sokat túrázunk.

Az íráson kívül festek, kézműveskedem és fotózom. Szeretek énekelni, bár nincs túl jó hangom:)

A szlovákon kívül beszélek csehül, angolul és németül. Megértem lengyeleket is, így a projektben résztvevő nyelvek közül a magyar az egyetlen nyelv, amit nem értek.

  1. Hány éves korodban kezdtél el írni?

 Amint megtanultam írni, elkezdtem naplót vezetni, és ezt azóta is művelem. Nagyon érdekes újra elolvasni ezeket a régi naplóbejegyzéseket, azt hogy milyennek láttam a világot 7 vagy 11 évesen. Most a 7. naplókötetemet írom. A naplóírás segített abban, hogy jobban írjak.

De a tényleges írásba háromszor kezdtem bele, először 8 éves koromban, ekkor verseket írtam. Később néhány verset és történetet írtam, 14 éves korom körül, de nem éreztem elég jónak. Majd 19 évesen Tolkien fanfiction írásba fogtam, és meglepve rájöttem, hogy nem is rossz. Ez ösztönözött arra, hogy komolyabban írjak, és ezt azóta sem hagytam abba.

  1. Milyen eszközt jelent a kezedben az írás, mit akarsz elérni vele?

Számomra az írás a kreativitásom kifejezésének eszköze. Azt hiszem, amikor Isten elosztotta ezt a tálentumot, kaptam egy dupla adagot (talán háromszorost is …). Az elmém tele van ötletekkel, képekkel és történetekkel, és az írás az egyik lehetőség arra, aminek a segítségével megoszthatom másokkal is ezeket.

  1. Milyen könyveket szeretsz olvasni?

Imádom Tolkien könyveit, és a fantasy műfaját, a másik kedvencem Terry Pratchett. Szeretem a történelmi fikciót is, de a műfajtól függetlenül élvezem a jó történeteket. A legjobb könyv, amit nemrég elolvastam, egy bájos észt mese, az Andrus Kivirahk által írt „kígyó ember”.

A szlovákul leginkább a költészetet élvezem. Kedvenc költőim: Milan Rúfus, Kostra Ján (az Ave Eva versét angolra fordítottam) és Hviezdoslav, akinek irodalmi géniuszát csak idősebben értettem meg. Prózában mindig élvezem Juraj Červenák történelmi fantáziáját

  1. Milyen szlovák íróra hívnád fel a figyelmünket?  

Pavol Országh Hviezdoslav:https://en.wikipedia.org/wiki/Pavol_Orsz%C3%A1gh_Hviezdoslav

 Milan Rúfus: a versei néhány fordítása itt érhető el: http://www.babelmatrix.org/works/sk-en/R%C3%Bafus%2C_Milan-1928

 Juraj Červenák csak szlovák és cseh nyelven jelent meg eddig: https://en.wikipedia.org/wiki/Juraj_%C4%8Cerven%C3%A1k

  1. Milyen írásaid jelentek meg eddig, mit írsz most?

 Több mint tíz éve dolgozom egy fantasy történeten, amely négy könyvet tartalmaz. Most szerkesztem az 1. könyvet, így remélem, hogy hamarosan készen áll a kiadásra.

 Társszerzőként írtam botanikai tankönyvet: „Phylogeny and Morphogeny of Vascular Plants” három társszerzővel: https://www.cu-istropolitana.eu/produkt/fylogeneza-a-morfogeneza-cievnatych-rastlin/

 Az egyik novellám és két versem is megjelent ebben az évben a Tolkien által inspirált “Gondorian Seedling” művészeti és írásverseny győztes munkájának antológiájában:

 https://www.straky.cz/katalog.aspx?Action=Book&BookID=304

Keresek egy szlovák kiadót Tolkien könyvének- Beren és Lúthien-kiadására, amit angolról szlovákra fordítottam.

 Az én fanfiction történetem és versem angolul is elérhető: https://www.fanfiction.net/u/1740140/Mirach (fanfiction) és https://www.deviantart.com/mirachravaia/gallery/10950409/Literature

  1. Az eddigi írásaidnak mi a műfaja? Milyen egyéb műfajban írnál ezen felül szívesen?

 Botanikai tankönyv, fanfiction és költészet, de főleg fantasyt írok.

Pin It on Pinterest

Share This